Wat is het ruiterpaspoort?

Het woord zegt het eigenlijk al: Een ruiterpaspoort is een paspoort voor iedere ruiter die rijdt bij een FNRS manege. Het is bedoeld om informatie over de ruiter zelf en het niveau van de ruiter in op te nemen. Met het ruiterpaspoort kan je deelnemen aan lessen op het gebied van: : dressuur, springen, western, buitenrijden, mennen, landelijke carrouselwedstrijden, enz. Deze lessen kun je op verschillende niveaus volgen en het ruiterpaspoort helpt je om je vooruitgang bij te houden.

Bij het ruiterpaspoort zit ook een ongevallen verzekering en er zijn speciale kortingen die je alleen met een ruiterpaspoort krijgt! Nog een voordeel van het ruiterpaspoort is dat niet alleen jij,maar ook anderen weten op welk niveau je rijdt. Zoals iedereen weet wat je kan met een A, of B diploma zwemmen, zo weet iedereen in de ruitersport ook wat het betekent als je een stempel in je paspoort hebt verdiend.

Ben je dus op vakantie, of net verhuisd en je wilt paardrijden, dan weten ze op de andere FNRS manege meteen op welk niveau je mee kunt rijden. Met het ruiterpaspoort ben je ook lid van de KNHS. Net zoals iedere voetballer lid is van de KNVB, zo is nu ook iedere ruiter lid van de paardensportbond.

Wat is het diplomarijden?

Diplomarijden is speciaal door de FNRS ontwikkeld om ook ruiters zonder eigen paard/pony proeven te laten rijden. Er zijn al proeven ontwikkeld die landelijk gebruikt worden (B, L, M etc.), maar deze proeven sluiten niet goed aan bij het rijden op een manegepaard.

Bij het FNRS diploma rijden, de zogenaamde F-proefjes, wordt niet zozeer gekeken naar de combinatie van ruiter en paard, maar veel meer naar de behendigheid van de ruiter. Rijdt een ruiter bijvoorbeeld op een nerveus dier, dan houdt de jury daar rekening mee in haar beoordeling. Komt de ruiter binnen op een hele lieve pony die heel moeilijk in de linkergalop wil aanspringen, dan zal de jury extra goed kijken of de ruiter bij het aanspringen de juiste hulpen geeft. Springt de pony dan toch verkeerd aan, dan moet de ruiter de pony terugnemen en het opnieuw proberen met extra duidelijke hulpen. Wanneer dat duidelijk genoeg getoond is, kan een ruiter toch voldoende punten krijgen voor dit onderdeel, ook al voert de pony de opdracht niet goed uit.
Bij of vóór sommige proeven moet eerst een theorie-examen afgelegd worden. Zo’n examen bestaat uit 10 vragen waarbij je steeds kan kiezen uit 3 antwoorden. Meestal zullen het vragen zijn waar je als ruiter toch al mee te maken hebt gehad en zou het dus geen probleem moeten zijn. Als je genoeg vragen goed hebt beantwoord slaag je voor je theorie-examen en mag je verder naar de volgende klasse. Let er wel op dat bij sommige proeven de theorie-eisen wat anders zijn dan bij andere. Wanneer je de theorie, de proeven en allerlei andere informatie graag zelf wilt hebben, dan kan je het leerboek “FNRS verantwoord paardrijden” aanschaffen. Het is op of via je ruitersportcentrum te verkrijgen.

Promotiepunten

Een promotiepunt kan verdiend worden wanneer je de proef goed genoeg gereden hebt. De laatste 10 onderdelen van een proef zijn altijd hetzelfde en gaan over de ruiter zelf, de rest van de onderdelen zijn rij-opdrachten. De jury krijgt een protocol met alle onderdelen van je proef. Op dit protocol worden de punten en opmerkingen geschreven.

Omdat een landelijke jury juist gewend is om te kijken naar de combinatie van de ruiter en het paard, worden de FNRS proeven beoordeeld door speciaal opgeleide juryleden. Zo zal een ruiter die op het verkeerde been licht rijdt in de F2 daar nog geen aftrek voor krijgen, maar in de F8 natuurlijk wel! Het kan wel gebeuren dat een jurylid op het F2-protocol schrijft dat er op het verkeerde been is licht gereden, hier kun je dan de volgende proef extra op letten.

Wanneer je als ruiter goed hebt gereden, verdien je een promotiepunt. Elke promotiepunt komt in je ruiterpaspoort te staan en bij een bepaald aantal promotiepunten (en soms ook na een theorie-examen) kan je een diploma krijgen. Na het halen van het laatste diploma kan je doorgaan met wedstrijd rijden via de landelijke wedstrijden van de KNHS. Voor de F-proeven geldt dat er na de F12 gestart mag worden in de L1 en na het behalen van het C4-diploma geldt dat je verder mag gaan met de B1 springen.

Meer informatie is te vinden op http://www.fnrs.nl/thema/leren-paardrijden/ruiterpaspoort