Poetsen

Algemeen:
De huid van een paard is een belangrijk orgaan met verschillende functies. De belangrijkste is het regelen van de lichaamstemperatuur. Het goed functioneren van de huid bevordert de gezondheid van het paard in hoge mate. Een goede huidverzorging met name voor paarden die op stal staan is dus van groot belang.

Poetsen hoort dus regelmatig te gebeuren, want zo worden opgedroogd zweet, huidsmeer, schilfers, vuil, stof en losse haren verwijderd en wordt voorkomen dat de huidporin worden afgesloten.
Op onze manege is het gebruikelijk dat de ruiter het paard voor aanvang van de les zelf poetst!! Met name de schoft en het zadel- en singelgebied moeten hierbij de nodige aandacht krijgen om drukkingen, schuurwondjes en singelplekken te voorkomen.

Het poetsen gaat in verschillende stappen zoals hieronder beschreven. Het poetsgerei bestaat uit de volgende onderdelen tevens de poetsvolgorde:

  • Roskam of ook wel rosborstel genoemd
  • Harde borstel
  • Zachte borstel

Verder kunnen nog een zachte doek voor de glans, een spons om stof uit neus en ooghoeken te haken en een manenkam voor het trekken van de manen worden gebruikt.
Dit laatste wordt op onze manege uitsluitend door het stalpersoneel uitgevoerd.

Roskammen:
Een roskam is gemaakt van rubber, plastic of ijzer. Met de roskam worden het grove vuil en losse haren verwijderd. Begin altijd linksboven aan de hals en werk dan geleidelijk met cirkelvormige bewegingen naar de staart toe.Plaatsen waar het bot zich dicht onder de huid bevindt, zoals bij hoofd, benen, manen en staart worden nooit met de roskam behandeld!!

Harde borstel:
Na het roskammen wordt de harde borstel gebruikt om het losse vuil te verwijderen. Wees hierbij voorzichtig met de gevoelige delen. (b.v. hoofd, buik, huidplooien) Geef zadel en singelgebied wel de nodige extra aandacht i.v.m. schuurwondjes en/of singelplekken.Ook de manen en de staart (stro verwijderen e.d.) kunnen met de harde borstel worden behandeld.

Zachte borstel:
Het naborstelen om de glans op het paard te krijgen gebeurt met de zachte borstel of met een doek. Werk ook hierbij van hoofd naar staart met draaiende bewegingen.
Gebruik de zachte borstel ook voor het hoofd, de huid onder de manen, de plooien bij de benen, de buik (met extra aandacht voor het singelgebied), de ellebogen en de boeg(voorkant) van het paard.

Overig:
Stro en vuil uit de staart verwijderen kan gewoon met de handen. Afspuiten van de benen wordt in ieder geval na de buitenritten gedaan om de pezen te koelen en te masseren.
In de zomer vinden veel paarden het prettig om helemaal te worden afgepoten. Onze manege heeft hiervoor binnenspuitplaats. Paarden die erg bezweet of nat zijn moet worden drooggestapt.

Praat tijdens het poetsen rustig tegen het paard en houdt met de vrije hand altijd contact met het paard.
Enerzijds weet het paard dan waar u zich bevindt anderzijds heeft dit een geruststellende inwerking.

Aankomende evenementen