Fnrs Proevendag

Algemene informatie FNRS Proevendag

Bronzen en zilveren ruiteropleiding

en theorie examens

 

1. Wanneer worden de wedstrijden gehouden?

De wedstrijden worden altijd op een zondag gehouden. De data staan op de agenda van website van RSC Schoteroog. www.schoteroog.nl en ze worden ook bekend gemaakt op Facebook.

Neem op de wedstrijddag ook echt de tijd voor alles. Zorg dat je er ruim op tijd bent. Dit geldt ook voor eventuele gasten die naar de wedstrijden komen kijken. De prijsuitreiking is altijd na afloop, als alle paarden/pony’s goed zijn na-verzorgd en weer veilig op stal staan en we de protocollen hebben geteld.

2. Welke kleding moeten de ruiters aan?

In principe is de standaardkleding een witte rijbroek, jasje (kleur maakt niet uit), witte handschoenen en een plastron. Deze kleding is ook vaak te huur bij diverse ruiterzaken. Onder het zadel van het paard komt dan een wit sjabrak dat de ruiter ook zelf mee moet nemen. Witte handschoenen en een goedgekeurde cap zijn  altijd verplicht.

3. Hoe gaat het op de dag van de wedstrijd en hoe zit het met “hulp”?

Als de ruiters naar stal komen, melden ze zich eerst in de kantine en wordt het inschrijfgeld betaald (s.v.p. contant en gepast betalen) en dan gaan ze hun paard of pony poetsen. Ouders/gasten kunnen hierbij natuurlijk helpen.

De ruiters die de F1 en de F2 rijden, krijgen de gelegenheid om in te rijden in de grote rijhal omdat tijdens die proeven nog niet wordt gegaloppeerd. Zij krijgen de benodigde hulp automatisch tijdens het inrijden in de grote rijhal. Tijdens het inrijden in de grote rijhal zijn alleen de ringmeesters aanwezig om de rust te kunnen garanderen. Zodra het proefje officieel gaat beginnen, mag alleen de voorlezer erbij komen. Alle overige gasten kunnen kijken in de kantine.

Ruiters die tijdens het inrijden een galopje willen oefenen, kunnen extra hulp aanvragen en krijgen dan in de kleine rijhal ca. 20 minuten extra les van één van de instructeurs. Als een ruiter op een manegepaard rijdt, is hulp vanaf de F3 zeer aan te raden.

De kosten voor de extra hulp staan op het inschrijfformulier dat gebruikt wordt om via de website www.schoteroog.nl in te schrijven. Zodra de ruiters definitief aan de beurt zijn, kunnen de ouders die voorlezen en/of willen filmen of een foto willen maken naar binnen.

De jury geeft een seintje wanneer de ruiter met het proefje kan beginnen. Zorg ervoor dat je minimaal

20 minuten voor aanvang van je proefje met je pony/paard  klaar staat op stal en/of kleine rijhal (afhankelijk van wel of geen hulp). Je wordt vanzelf binnen geroepen om in te rijden voordat je wedstrijd begint. Na afloop van het proefje wordt er nog even uitgestapt en wordt het paard eventueel overgedragen aan een andere ruiter of goed naverzorgd en veilig op stal gezet.

4. Wie leest er voor?

De ruiter moet zelf zorgen voor iemand die voorleest. Het personeel van de manege en de vrijwilligers hebben daar geen tijd voor. Regel bijtijds een voorlezer want dat scheelt een hoop stress.

5. Hoe kan ik me opgeven en tot en vanaf wanneer?

Je kunt je alleen opgeven via de website www.schoteroog.nl Zodra een wedstrijd is geweest, kun je je voor de volgende wedstrijd opgeven.

10 dagen van te voren is de sluitingsdatum en kun je je niet meer opgeven. Zodra je je hebt opgegeven, wordt je aanmelding verwerkt in de computer en krijg je een persoonlijke bevestiging per email terug.

6. Keuzes paarden en/of pony’s

Elke ruiter moet minimaal 2 paarden/pony’s opgeven. Je geeft een 1-ste keuze op en een 2-de keuze. We proberen zoveel mogelijk ruiters op hun 1-ste keuze te zetten, maar soms lukt dat niet omdat er teveel paarden en/of pony’s als 1-ste keuze zijn gekozen. Daarom is het ook heel belangrijk dat je ook goed nadenkt over je 2-de keuze.

Bedenk goed dat we bij het maken en indelen van de startlijst graag rekening houden met de wensen van de ruiters, maar dat het welzijn en belang van de paarden en/of pony’s altijd voorop staan. Voordat je je op gaat geven, overleg dan altijd even met je instructeur welk(e) pony/paard je wilt kiezen.

7. Kan ik nog wisselen van paard/pony?

Tot ca.10 dagen voor aanvang van de wedstrijden (tevens sluitingsdatum inschrijvingen) kun je nog wijzigingen doorgeven en daarna kan er NIET meer een andere keuze gemaakt worden.

8. Wie kan er aan deze ruiteropleiding meedoen?

Iedereen (jeugd en/of volwassenen) die bij een officiële FNRS manege rijdt en in het bezit is van een geldig FNRS/KNHS ruiterpaspoort (compleet met afgestempeld jaarzegel) mag meedoen met de wedstrijden van de bronzen en zilveren ruiteropleidingen. Op RSC Schoteroog mogen alleen de ruiters meedoen die ook op RSC Schoteroog de lessen volgen.

Dit zijn wedstrijden die we op de manege houden en waarbij een officiële jury van de FNRS/KNHS je wedstrijd gaat beoordelen. De ruiters kunnen dan op een manegepaard of –pony een wedstrijd rijden. Uiteraard kunnen ruiters die een eigen paard hebben en bij ons op stal staan, hier ook aan meedoen.

9. Wat heb ik daarvoor nodig?

Alle ruiters die mee willen doen, moeten een geldig FNRS/KNHS ruiterpaspoort hebben. Dat wil zeggen dat de jaarzegels voorin het ruiterpaspoort geplakt zijn. Dit is het bewijs dat je ook je lidmaatschap hebt voldaan. Het jaarzegel is te verkrijgen achter de bar als je je bewijs van betaling kunt laten zien. Aanvraagformulieren voor het ruiterpaspoort zijn in de kantine te verkrijgen. In dit ruiterpaspoort worden de wedstrijden afgestempeld als je voldoende punten haalt (minimaal 210 punten voor dressuur t/m F15 en dressuur B t/m L2 minimaal 180 punten)

10. Wat als ik nog geen ruiterpaspoort heb?

Zodra je je ruiterpaspoort hebt aangevraagd, mag je al meedoen met de proefjes. Op het aanmeldformulier op de website www.schoteroog.nl vermeld je dan bij “ruiterpaspoortnummer” 00000 en bij “opmerkingen” vermeld je even dat de ruiterpaspoort is aangevraagd. Vanaf de F2 moet je een ruiterpaspoort hebben.

11. Hoe weet ik hoe het proefje eruit ziet en wanneer moet ik theorie examen doen?

Via de KNHS website zijn de boeken te koop waar alles uitgebreid in staat beschreven. Daar staat ook een stuk theorie in dat de ruiters nodig hebben om een examen te doen bij de dressuur proeven F2 (na de eerste keer), F4, F6, en de F8 (na de tweede keer) Vanaf de F10, F12 en F15 (na de derde keer)

De F1 t/m de F12 vallen onder de bronzen ruiteropleiding.

De proeven F13, F14, F15, B, L1 en L2 vallen onder de zilveren ruiteropleiding.

De uitslagen van de theorie examens worden naar de FNRS/KNHS gestuurd en na ongeveer 1 tot 2 dagen is het diploma klaar. De diploma’s zijn dan te verkrijgen in de kantine. De examens worden mondeling afgenomen.

12. Hoe vaak moet een proefje gereden worden voordat je door mag gaan naar de volgende proef?

  • Voor de F1 en de F2 heb je maar één promotiepunt nodig om door te gaan naar de volgende proef.
  • Vanaf de F3 moet je minimaal 2x een promotiepunt halen om door te kunnen naar de volgende proef.
  • Vanaf de F9 en verder 3x een promotiepunt.
  • Het maakt niet uit met welke versie (A en/of B) de punten behaald zijn.
  • Vanaf niveau B (zilveren ruiteropleiding en verder) geldt de puntentelling conform het KNHS reglement.

Voor alle F-proeven (F1 t/m F15) geldt:

Een promotiepunt krijg je als je minimaal 210 punten of meer hebt gehaald tijdens je wedstrijd.

Bij de proeven B, L1 en L2 (zilveren ruiteropleiding) gaat de puntentelling zoals bij de officiële KNHS wedstrijden en moet je minimaal 10 winstpunten halen om door te kunnen gaan. Het minimale aantal punten is dan 180.

180 punten = 1 winstpunt

195 punten = 2 winstpunten

210 punten = 3 winstpunten

Sterren en speldjes

Afbeeldingsresultaat voor thelwell ponyBronzen ruiteropleiding:

Bij het behalen van de F4          bronzen ster nr. 1          (minimaal 2x 210 punten)

Bij het behalen van de F8          bronzen ster nr. 2          (minimaal 2x 210 punten)

Bij het behalen van de F12        bronzen speld              (minimaal 3x 210 punten)

Zilveren ruiteropleiding

Bij het behalen van de F15        zilveren ster nr. 1          (minimaal 3x 210 punten)

Bij het behalen van B proef       zilveren ster nr. 2          (minimaal 10 winstpunten)

Bij het behalen van L1 proef      zilveren ster nr. 3          (minimaal 10 winstpunten)

Bij het behalen van L2 proef      zilveren speld               (minimaal 10 winstpunten)

13. Hoe weet ik welk dressuur proefje er gereden moet worden?

De A versie of de B versie? Je kunt het zien op de website van Schoteroog bij de inschrijvingen. In de les worden de proefjes geoefend met de ruiters. Uiteraard kun je ook altijd een privé les nemen om het proefje extra te gaan oefenen.

14. Waarom sluit de startlijst 10 dagen van te voren?

Op deze manier hebben we nog een week de tijd voordat de wedstrijden beginnen en kunnen we alle ruiters/amazones nog de kans geven om in die week te rijden het paard/de pony waarop ze zijn ingedeeld en/of eventueel nog een privé les te nemen.

Ook al staat de startlijst dan nog niet op de website, dan weten de instructeurs inmiddels wel op welk paard/pony je bent ingedeeld.

Let op:

De startlijst staat een week van te voren op het informatiescherm in de kantine, Facebook en de website van Schoteroog www.schoteroog.nl Dan zie je ook meteen op welk paard/pony je zit. Er kunnen altijd nog wijzigingen optreden. Houd hem tot de laatste dag in de gaten.

Op de wedstrijddag zelf worden de tijden van de prijsuitreikingen bekend gemaakt. We verdelen de ruiters in groepen van verschillende niveaus. Op de startlijst zie je in welke groep je ingedeeld bent. Wil je er rekening mee houden dat de tijden een beetje kunnen wisselen? De tijden van de prijsuitreiking zijn indicatietijden.

Bij verhindering gelden dezelfde financiële afspraken als bij de rijlessen.

*******************************

Tot slot:

Zorg er vooral voor dat je paard of pony na afloop HÉÉL goed naverzorgd wordt. Het paard of de pony heeft hard voor je gewerkt en verdient het dan wel om na afloop even lekker verwend te worden met een paardensnoepje. Liever géén wortels, appels en andere dingen.

We verwachten van de ruiters dat ze naast een goede verzorging van het paard en/of de pony, ook het materiaal netjes en schoon opbergen. Eén van de belangrijkste zaken is het goed schoonmaken van het bit. Er mogen geen harde stukjes op het bit achterblijven. De pony- en/of paardenmond kan dan een volgende keer beschadigen. Er zal ook gecontroleerd worden of de bitten goed schoon zijn gemaakt.

Tips:

  • Op de website van de KNHS zijn de leerboeken te koop voor de bronzen en zilveren ruiteropleidingen. Bij de boeken tref je ook het proevenboekje aan. https://www.agradi.nl
  • Ook thuis kun je je proefje oefenen. Teken met krijt de rijbaan op de stoep met de letters erbij, laat iemand het proefje voorlezen en ga het proefje lopen. Daarnaast kun je tegen een kleine vergoeding ook de app van de KNHS downloaden. Zie hiervoor https://www.knhs.nl/dressuurapp
  • Neemt u als ouders, verzorgers en/of  fans s.v.p. ruim de tijd voor het bijwonen van de proefjes. De starttijden van de ruiters zijn vooraf wel gepland, maar er kan altijd wat wijzigen. We werken met hele brave pony’s en paarden, maar het zijn en blijven dieren.
Afbeeldingsresultaat voor thelwell pony

Tot slot wensen wij alle ruiters, medewerkers, gasten en de jury

een bijzondere gezellige en vooral sportieve wedstrijd toe.

Team Schoteroog en alle vrijwilligers