Veilig paardrijden
Sportbeoefening brengt altijd het risico van blessures met zich mee. Om te zorgen dat de paardensport niet het stempel van ‘riskante sport’ krijgt, hebben de FNRS-maneges afspraken gemaakt over een aantal zaken die de veiligheid verhogen. Een manege / Ruitersportcentrum die aan deze eisen voldoet krijgt een veiligheidcertificaat. Een van die eisen is bijvoorbeeld een veiligheidscap.
Voor meer informatie : http://www.veiligpaardrijden.nl/
Welke kleding is het beste tijdens het paardrijden?
Voor het rijden is een echte rijbroek aan te bevelen. Deze heeft geen vervelende plooien en naden aan de binnenzijde van de benen die nare schaafwonden kunnen veroorzaken. De bovenkleding moet veel bewegingsvrijheid geven, voldoende warm zijn (zeker in de winter) en moet niet met alle winden meewaaien. Het dragen van dassen, te grote truien of openstaande vesten en jassen kan paarden laten schrikken. Als je kleding wilt uit- of aandoen, stijg dan eerst af. Het dragen van sierraden kan ook gevaar opleveren voor het paard en de ruiter. Let op: bij het FNRS-diplomarijden is een witte rijbroek verplicht is.
Wat kan ik het beste aan mijn voeten doen tijdens het paardrijden?
Rijlaarzen zijn nodig om de juiste beenligging te bevorderen en de benen te beschermen. Goede rijlaarzen hebben een gladde zool zodat je voet niet kan blijven vastzitten in de stijgbeugel. Let bij het kopen van rijlaarzen op een goede pasvorm. Eventueel mag er worden gereden met jodhpurs (speciale paardrijlaarsjes) of rijschoenen met chaps. Het rijden met (gym)schoenen of gewone regenlaarzen is niet toegestaan. Let op: bij het FNRS-diplomarijden zijn rijlaarzen verplicht.
Welke veiligheidscap is goedgekeurd?
Uit veiligheidsoverwegingen is het verplicht om tijdens het paardrijden op de manege een goedgekeurde veiligheidscap te dragen. Dit geldt ook bij het uitstappen en het vrij rijden. De cap moet voorzien zijn van een CE-markering en het EN 1384-teken. Controleer goed of dit erin staat. Let op, dat hij goed past en maak tijdens het rijden de kinband altijd goed vast.
Hoe gedraag ik me in de omgang met het paard?
Buiten het dragen van de juiste kleding zijn er veel adviezen te geven over een veilige omgang met paarden. Tijdens de rijlessen en in de verzorgingslessen wordt hier veel aandacht aan besteed. Hieronder een aantal tips om veilig te rijden:
- Gedraag je rustig op stal!
- Laat een paard altijd weten dat je eraan komt.
- Loop nooit (met of zonder paard) vlak achter een ander paard langs.
- Waarschuw wanneer je de rijbaan in wilt met het commando: “Deur vrij!”.
- Houd bij het opstijgen de regels in acht. Zet het paard op de AC-lijn met de neus richting de zijde met de letters F-B-M ( in de grote binnenbak) en H-E-K in de andere bakken. Houd je paard altijd vast.
- Begin je met rijden of ben je klaar ga dan rechtuit vanaf de AC-lijn naar de hoefslag en vervolgens op de linkerhand.
- Verlaat de rijbaan pas als de ruiters van de volgende les de rijbaan zijn opgegaan en er voldoende ruimte is in de stallen. Dit is om opstoppingen in de stal te voorkomen.
Kwaliteit, veiligheid en welzijn
De FNRS en de aangesloten ruitersportcentra staan voor kwaliteit, veiligheid en welzijn. FNRS-bedrijven worden elke 2,5 jaar op deze kernwaarden beoordeeld. Het is belangrijk dat elke bezoeker aan een FNRS-bedrijf weet dat de kwaliteit van de aangeboden diensten, de veiligheid op de accommodatie en het welzijn van de paarden hiermee gewaarborgd is. Daarnaast verhoogt het de kwaliteit van de hippische sector én zorgt het ervoor dat ondernemers trots zijn op hun FNRS-lidmaatschap.
Met het FNRS-gevelbord laat een bedrijf zien dat ze voldoen aan de basiseisen van kwaliteit, veiligheid en welzijn. Een bedrijf kan ook extra punten behalen waar drie, vier of vijf sterren mee behaald kunnen worden. Deze bedrijven hebben bijvoorbeeld uitgebreidere faciliteiten.
Iedereen kan erop vertrouwen dat een FNRS-bedrijf de zaken goed voor elkaar heeft. Voor mens én dier.
Kwaliteit
De FNRS staat voor kwaliteit. Op ieder vlak van uw bedrijf: van de stallen tot de horeca en van de ruiteropleiding tot de bedrijfsvoering. Het hoeft niet chic te zijn, maar we vinden het wel belangrijk dat het schoon, netjes en comfortabel is, dat de veiligheid en het dierenwelzijn bovenaan staan, iedereen de juiste papieren heeft en wet- en regelgeving nageleefd wordt.
Veiligheid
Veiligheid voor mens en dier vinden wij het allerbelangrijkste. Daarom is het Veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport een vereiste voor het FNRS-lidmaatschap. Het veiligheidscertificaat laat de consument zien dat een accommodatie voldoet aan bepaalde basiseisen voor een veilige beoefening van de paardensport. Het certificaat stelt bijvoorbeeld eisen aan bouwtechnische aspecten van een accommodatie, zoals de hoogte van de rijbaan en breedte van de doorgangen. Andere voorbeelden van de eisen zijn; verplichting van het rijden met een cap, gediplomeerde instructeurs, onderhoud aan het harnachement en het hebben van een vlucht- en calamiteitenplan.
Welzijn
Dierenwelzijn is een voorwaarde voor een goedlopend bedrijf: gezonde en gelukkige dieren zijn de basis voor goede prestaties. En met dieren werken brengt verantwoordelijkheden met zich mee, zeker nu paardenwelzijn zowel binnen- als buiten de paardenwereld steeds meer aandacht krijgt. Tijdens de kwaliteitskeuring wordt er daarom aandachtig gekeken naar het welzijn van de paarden. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het voermanagement, de gezondheidstoestand van de paarden, het stalklimaat, de mogelijkheden tot contact met andere paarden, weidebeheer en (vrije) beweging.
Kwaliteitsbeleid
Met het FNRS-gevelbord laat een bedrijf zien dat ze voldoen aan de basiseisen van kwaliteit, veiligheid en welzijn. Een bedrijf kan ook extra punten behalen waar drie, vier of vijf sterren mee behaald kunnen worden. Deze bedrijven hebben bijvoorbeeld uitgebreidere faciliteiten.
Iedereen mag erop vertrouwen dat een FNRS-bedrijf de zaken goed voor elkaar heeft, zowel mens én dier.
Lees via onderstaande link meer over waarop gekeurd wordt, aan welke basis- en aanvullende eisen een bedrijf moet voldoen.