Introductie lessen

Les nemen is zeker bij paardrijden heel belangrijk. Een paard is een levend wezen.

U moet goed weten hoe u met hem om moet gaan, wilt u de kans op ongevallen zoveel mogelijk beperken.

Vanaf 6 jaar kan met lessen worden begonnen, mocht u niets van paarden afweten of nog nooit eerder hebben gereden, dan beginnen wij altijd met de 5 introductie lessen van een half uur.

De dag van je eerste les

Je zorgt dat je er uiterlijk vijftien minuten voor het begin van je les bent. Je gaat je eerst even melden en hoort dan meteen op wie je zal gaan rijden.

Meestal krijg je een korte rondleiding met allerlei uitleg waar je alles kan vinden en wat de regels zijn op de manege. Soms staat je paard / pony dan al voor je klaar, maar als dat niet zo is, moet je nog rekening houden met de tijd die je nodig hebt om je paard / pony te verzorgen en klaar te maken. Omdat dat helemaal nieuw voor je zal zijn, krijg je daar natuurlijk wel hulp bij! Als je zover bent dat je denkt dat je het zelf kan, is het wel verstandig om het altijd even te laten controleren.

De eerste les krijg je vooral veel uitleg, over hoe je je paard mee hoort te nemen, hoe en waar je opstapt en hoe je moet zitten.De eerste keer hoef je zelf nog niet zoveel te doen en zit je paard aan een longe.

Een longe is een lijn waar de instructeur je paard aan vast heeft gemaakt. Met zo’n lijn blijf je rondjes om de instructeur heen lopen, zodat die je goed kan helpen. Meestal leer je dan hoe je sneller of langzamer kan gaan en oefen je dat in stap en draf. Omdat je paard aan de longue zit hoef je nog niet op alles tegelijk te letten en kan je wennen aan de bewegingen van je paard. Vooral in draf voelt het dan nog heel hobbelig, maar dat gaat na een paar lessen al snel beter.

De instructeur bepaald wanneer u in de groeps les van 30 minuten met max. 5 kinderen mag gaan rijden.

Rijkleding, wat doe je als je niet alle spullen hebt?

Het belangrijkste is je veiligheid, daarom moet je altijd zorgen voor een veiligheidscap met keurmerk CE/EN 1384. Voor de eerste lessen kan je een cap lenen, maar als je in de groepslessen rijdt dan moet je er toch echt een kopen, want een cap is wettelijk verplicht!

Na je cap zijn laarzen het belangrijkste. Heb je nog geen paardrijlaarzen, dan kan je kan ook rubber laarzen gebruiken, of schoenen zonder hak. Trek beslist geen hoge sportschoenen of bergschoenen aan, want daar kan je mee vast komen te zitten in je beugel. Als laatste je kleding. Wanneer je geen paardrijbroek hebt, kan je een andere broek (een legging bijvoorbeeld) aandoen, zolang hij maar geen dikke naden (zoals bij een spijkerbroek) aan de binnenkant van je been heeft. Naden kunnen enorm gaan schuren. Je bovenkleding mag niet te strak of te wijd zijn, het beste is gewoon een t-shirt of sweater. Als het erg koud is kan je een kort jack of een bodywarmer aantrekken. Laat je jack of bodywarmer tijdens het rijden niet openhangen, want losse flapperende delen kunnen je paard/pony onrustig maken.

Groepsles

De groepslessen bestaan uit maximaal 5 ruiters en zijn ingedeeld naar niveau en leeftijd. Deze lessen noemen wij niv 1 en zijn 30 minuten. Na deze les stromen wij door naar niv 2 hier zullen er maximaal 10 in rijden en de les duurt 60 minuten. In de lessen zal de instructeur rekening houden met het niveau van de ruiters onderling. In de lessen wordt daar dan extra aandacht aan besteed. Wij geven de kinderen op een duidelijke, consequente en speelse manier les. Onze manege organiseert maandelijks wedstrijden van het niveau F1 t/m F12 en F13 t/m L2 Er wordt aan de hand van praktijk- en theorie-examens beoordeeld welke vaardigheden en kennis een ruiter beheerst.

Privé-les

Voor de ruiters die in aanmerking komen voor de groepslessen, is het ook mogelijk om privé-lessen te volgen. Dit zijn lessen van een half uur waarbij u intensieve begeleiding krijgt, om diverse vaardigheden extra te oefenen. Deze lessen zijn individueel.